f t g m
Copyright 2019 - Gáborján Község Önkormányzata

Tájékoztató az Európai Parlament tagjainak választásáról

 

Az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választásának időpontja:
2019. május 26. napja (Vasárnap)

Az Európa Parlament tagjainak 2019. évi választására a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény alapján kerül sor. A választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot.

A választójog gyakorlása a választópolgár szabad elhatározásán alapul. Ugyanazon választópolgár az Európai Uniónak csak egy tagállamában gyakorolhatja választójogát.

Magyarországon az Európai Parlament tagjainak választásán a választójogát gyakorolhatja:

  • minden magyar választópolgár, ha nem jelezte valamely másik uniós tagállamban, hogy választójogát ott kívánja gyakorolni,
  • az Európai Unió más tagállamainak minden választópolgára, ha nyilatkozatot tesz arról, hogy választójogát Magyarországon kívánja gyakorolni,

feltéve mindkét esetben, hogy magyarországi lakóhellyel rendelkezik.

Az Európai Parlament tagjainak választásán az a magyar választópolgár is választó, aki – Magyarországon élő, lakcímmel nem rendelkező választópolgár,

Bővebben: Tájékoztató az Európai Parlament tagjainak választásáról

Népszerű a katonai pálya megyénkben

Az elmúlt évben megyénkből több mint 430 fő létesített szerződés vagy tartalékos jogviszonyt a Magyar Honvédséggel. A sereg az idei évben is többféle szolgálatformával várja a katonaság iránt érdeklődőket.

Hosszú évtizedekre visszamenőleg igaz az a megállapítás, hogy a hajdúság mindig is sok katonát adott a hazának, legyen szó akár a világháborúk időszakáról, akár napjainkról. Jó példa erre a tavalyi év is, hiszen ahogy a számok mutatják, népszerű volt a katonai szolgálat vállalása térségünkben. Ennek okairól Nagy Zoltán alezredessel, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokával beszélgettünk:

Bővebben: Népszerű a katonai pálya megyénkben

Az orvosi ügyelet közleménye

 

Az Orvosi Ügyelet a lakosság magasabb szintű ellátásának érdekében önálló honlapot hoz létre a Berettyóújfalu központi orvosi ügyelethez tartozó településeken élő lakosok részére. Ez a honlap az ügyelet alapvető információit tartalmazza, és lehetőséget nyújt a direkt kommunikációra is. A részletes információkat pedig a központi honlap tartalmazza. Így a betegek tájékoztatást kaphatnak az elérhetőségekről (telefonszám, rendelési idő, rendelő címe), működésről, de a legfontosabb gyógyszerekről, leggyakoribb betegségekről egyaránt.
A honlap a
www.orszagosorvosiugyeletberettyoujfalu.hu
címen érhető el.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés